Главная страница
qrcode

Дияконське служіння бере свій початок з першого століття християнства, тобто ще з апостольських часів


Скачать 22.74 Kb.
НазваниеДияконське служіння бере свій початок з першого століття християнства, тобто ще з апостольських часів
АнкорDiakonske sluzhinnya bere sviy pochatok z persh.
Дата22.12.2016
Размер22.74 Kb.
Формат файлаdocx
Имя файлаDiakonske_sluzhinnya_bere_sviy_pochatok_z_persh.docx
ТипДокументы
#3741
Каталог

Дияконське служіння бере свій початок з першого століття християнства, тобто ще з апостольських часів. Про це знаходимо свідчення у книзі Діянь, де сказано, що через постійне зростання числа віруючих християн апостоли не встигали голосити слово Боже та водночас допомагати вбогим і потребуючим. Тому в Єрусалимі серед громади апостолів обрали сім мужів: Стефана, Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена та Миколая, сповнених Святого Духа, і премудрости, і поставили їх на дияконське служіння.

Святий первомученик архідиякон Стефан в числі семи дияконів був обраний на справу служіння бідним християнам і вдовам в доставлянні їм необхідного прожитку. Завдяки своїм здібностям і премудрості він був поставлений першим із них і тому називався архідияконом.

Старанно допомагаючи апостолам давати нужденним милостиню і задоволенні їх необхідних потреб, мученик Стефан, повний віри та сили духу, здійснював серед народу великі ознаки та чуда. Господньою милістю він зціляв хворих, сліпим повертав зір, кульгавих робив здатними ходити. Благодаттю Святого Духа він утверджував віру у вірних і навертав невіруючих.

Писання оповідає, що деякі з синагоги, з Кілікії та Азії вступили в суперечку зі святим архідияконом, але не могли встояти проти мудрости й Духа коли він говорив. Тоді, осоромлені, вони вдаються до наклепів, збурюють народ і, схопивши святого, тягнуть його в синедріон.

Вирували пристрасті, кипіла лють навколо, але незворушно стояв серед цих вбивчих зборів лагідний Стефан, і обличчя його сяяло, як лик Ангела. І всі, бачачи його, дивувалися, коли він доводив, що розп'ятий і воскреслий Христос і є істинний Месія, Якого передбачали Пророки, то вони слухали його з обуренням і гнівом.

Коли ж на закінчення сказав: “Твердошиї, люди з серця й вух необрізаних! Ви завжди противитесь Духу Святому, як ваші батьки, так і ви. Кого з пророків батьки ваші не переслідували? Вони повбивали тих, хто звіщав прихід Праведного, зрадниками та вбивцями Котрого стали нині ви!” (Дії 7, 51-52), то від цих слів вони запалилися гнівом у серцях своїх, і скреготали на святого зубами. А Стефан, повний Духа Святого, звів очі на небо, побачив славу Божу й Ісуса, що стоїть по правиці Бога, і сказав: ось, я бачу відчинене небо, і Сина Людського, що стоїть по правиці Бога (Дії 7, 54-56).

Вони ж, кинувшись на нього, вивели його за місто і там, в долині Кедрон біля Єрусалиму каменували славного воїна Христового, який молився, кажучи: Господи Ісусе! прийми дух мій (Дії, 7, 59). Обливаючись кров'ю і знемагаючи, він схилив коліна і вигукнув: Господи! Не вважай їм це за гріх! (Дії 7, 60)!

Приклад священномученика Стефана є для нас взірцем мужнього і героїчного визнавання своєї віри. Церква вшановує святого первомученика архідиякона Стефана на третій день різдвяних свят.

Святий Прохор спочатку супроводжував первоверховного апостола Петра і від нього поставлений єпископом в місто Никомидія. Після Успіння Божої Матері Прохор був супутником і співробітником святого апостола Івана Богослова. Після повернення до Никомидії святої Прохор навертав язичників до Христа в місті Антіохії і там прийняв мученицький спочинок.

Святий Тимон постраждав від юдеїв і язичників за проповідь Євангелія. Він був кинутий у піч, але силою Божою вийшов з неї неушкодженим. Перекази твердять, що святий Тимон помер розп'ятим на хресті.

До обов’язків дияконів входила різного роду харитативна / благодійна (?) діяльність. Це в першу чергу допомога бідним і вдовам. Диякони у своєму розпорядженні мали чималу суму грошей, які їм жертвували інші заможніші християни, і з неї вони допомагали бідним різними харчами і майном, навіть могли викупити християнина із рабства.

Свята Церква здійснює загальну пам'ять перших дияконів 10 серпня, хоча вони померли в різний час і в різних місцях.

Усі ми маємо обов'язок не тільки називатися християнами, а вірно й мужньо завжди визнавати свою віру словом, ділом, усім життям, а при потребі навіть життя віддати за неї. І якраз святий первомученик Степан дає нам гарний приклад захисту?своєї віри. Святий Йоан Золотоустий, наводячи святого Степана як приклад для наслідування, каже: "Хто б тепер не пішов у боротьбу за Христа, то в Степані має учителя. Хто б не виступив на подвиг мучеництва, то він наслідуватиме Степана. Степан - начальник борців за Христа, Степан - основа тих, які вмирають за Нього".
перейти в каталог файлов


связь с админом